četvrtak, 1. kolovoza 2013.

Decentralizovanost kao kocnica ekonomskog razvoja BiH. Stvarno?Ovih dana svjedoci smo sve snaznije kampanje kojom se gradjani BiH nastoje ubijediti da je decentralizovanost drzave najveca kocnica za njen razvoj, narocito zbog razlicitih fiskalnih sistema u Republici Srpskoj i FBiH koji navodno onemugacavaju ekonomsku stabilnost zemlje. No, tu se postavllja pitanje kako je onda moguce da u Svicarskoj koja je povrsinom manja od BiH, svaki od 26 njenih kantona ima razlicit fiskalni i porezni sistem i da pored te cinjenice sistem funkcionise besprijekorno i Svicarska ostaje jedna od najbogatijih i najprosperitetnijih zemalja svijeta?

"In 2011, the federal income tax varied from a bracket of 1% (for single tax payers) and 0.77% (for married taxpayers) to the maximum rate of 11.5%. Individuals earning below 13,600 and couples earning below 27,000 Swiss francs were exempt. On cantonal level, tax rates varies heavily, Obwalden adapted a 1.8% flat tax on all personal income following a cantonal referendum in 2007. In most cantons, the rate is proportional with a maximum rate of 6.5% in Bern, whereas in Zurich it was 13% and in Geneva 17.58-.76 % (depending upon taxes as single or jointly)".

Porezni sistem u Svicarskoj

1 komentar:

 1. POZDRAV IZ SVJEŽE VIJESTI
  Imam svjedočanstvo da je na svim forumima možemo govoriti samo o gospođa JACQUELINE LOTHAIR određeni vjerovnik i odlučio otići do njega.
  Isprva sam mislio bila je poput drugih lažnih kreditora, ali ova gospođa je izuzetan, iskren i ozbiljan. S njom sam imao moj kredit od 5.000 eura u roku od 72 sata nakon procedure završen.
  Vjerujem više ako postoji prava kreditora, ali napokon sam shvatio da postoje ali vrlo malo.
  Onda molim te doći u dodir s njom ako trebate kredit s iskrena i ozbiljna osoba ovdje je njegov e-mail: jacquelinelothaire@gmail.com
  Dobar nastavak.
  I ne zaboravite podijeliti pomoći voljenima koji su u potrebi.

  OdgovoriIzbriši