utorak, 7. listopada 2014.

Za dobrobit BiH – pružimo podršku Dodiku u borbi za hrvatski entitet!
Izborna kampanja Milorada Dodika, kako se moglo i očekivati, svedena je na papagajsko ponavljanje nekolicine i Bogu i narodu odveć napornih i besmislenih populističkih idiotarija, ne bi li i ovaj put na podizanju tenzija i raspirivanju onih najnižih strasti dobio većinsku podršku srpskog puka. Ne treba mu jadnom isuviše zamjerati na tome, jer kada svoje kompletno političko bistvovanje temeljite na glumljenju robusnog narodnog autokrate koji RS vodi u nezavisnost, a  koje još nema ni na vidiku, dok istovremeno za sobom ostavljate stravičnu bijedu, kriminal, korupciju i beznađe, onda vam i ne preostaje ništa drugo nego da jašete na megalomanskim obećanjima i izazivate društvene sukobe, ne bi li vam narod možda još jednom nasjeo na to.


Jedna od novijih, po ko zna koji put ponovljenih Dodikovih demagoških floskula,  je  izjava hrvatskom Jutarnjem listu da će pomoći Hrvatima da dobiju svoju državu u BiH. I ne samo dobiju, nego se i otcijepe zajedno s njom!


Izvrsno! Postoji li gora stvar za svakog iskrenog borca za treći entitet, a bolja za svakog protivnika dalje političke podjele BiH po etničkom principu od toga da glavni zagovornik trećeg entiteta bude Milorad Dodik?!


Priča o trećem entitetu, koju mnogi hrvatski politički subjekti, intelektualci i obični građani sve otvorenije nameću, svoje uskrsnuće prvenstveno ima zahvaliti neodgovornoj politici iz Sarajeva. Iako vječna  želja mnogih krugova u BiH i Hrvatskoj, i samo javno spominjanje trećeg entiteta  godinama nakon rata je bilo pod ključem, prvenstveno zbog gotovo jednoglasnog oštrog protivljenja međunarodnih sila bilo kakvoj daljoj podjeli BiH.

Postoji li gora stvar za svakog iskrenog borca za treći entitet, a bolja za svakog protivnika dalje političke podjele BiH po etničkom principu od toga da glavni zagovornik trećeg entiteta bude Milorad Dodik?!

Zahvaljujući ponajviše dvostrukom izboru Komšića u Predsjedništvo većinskim glasovima Bošnjaka, a onda u manjoj mjeri i formiranjem platformaške Vlade 2010., izostavljanjem iz nje dva HDZ-u koja su, šta god neko mislio o njima,  imala plebiscitarnu podršku hrvatskog naroda u BiH, borci za treći entitet su u ruke dobili vrlo snažan argument o ugroženosti Hrvata kao manjinskog naroda u FBiH , kojem bi u trenutnoj konstalaciji odnosa jedino treći entitet mogao obezbijediti zaštitu kolektivnih prava i sigurnost od preglasavanja.

I ne samo da je unutar BiH pitanje trećeg entiteta postalo otvoreno, nego su takva rješenja počela nailaziti i na sve veći broj pristalica mimo naše države, od aktuelne hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, koja je bila vjerovatno zadnja osoba od koje biste to očekivali, preko Evropske narodne stranke koja je nedavno podržala federalizaciju BiH, pa do posljednjeg izvještaja Krizne grupe u kome se za prevazilaženje gorućih problema u našoj državi predlaže formiranje trećeg entiteta.


Dakle, treći entitet je od potpune tabu teme o kojoj jedva da se javno zborilo i zbog koje je nekoć SFOR intervenisao,  danas postao jedno od realnih rješenja za BiH koje polako i u međunarodnoj zajednici  dobija sve veći broj pristalica. No, zagovornici trećeg entiteta, ukoliko žele da on bude priča s realnim mogućnostima da uspije u stvarnosti,  pored pozivanja na ugroženost hrvatskog naroda, morat će također ponuditi i vrlo jake dokaze da će umjesto skupe, trome i nefunkcionalne Federacije BiH od deset kantona, troentitetske država omogućiti ne samo zaštitu hrvatskog naroda, nego također i bolji i funkcionalniji sistem, te u konačnici  snažniju državu BiH.

Kod Bošnjaka i općenito probosanski orijentisanih krugova tu pak dileme nema, jer su gotovo svi jednoglasni  protiv  stvaranja trećeg entiteta koji vide kao projekat dodatnog slabljenja BiH do njenog potpunog raspada, a onaj bošnjački političar ili partija koji bi i pomislili praviti ustupke u tom pravcu bi se vrlo brzo mogli pozdraviti s političkom karijerom.

Stoga, kada stvari sagledate realno, najbolja stvar koja se potonjim mogla desiti, a borcima za troentitetsku BiH zadati teške glavobolje, kada bi u toj glavi šta imali, jeste da najgrlatiji borac za treći entitet postane Milorad Dodik, kabadahijski autokrata pećinskih manira koji otvoreno veliča Mladića i Karadžića, koji se sumnjiči  za višemilionski kriminal, koji negira genocid u Srebrenici, koji insistira na otcjepljenju Republike Srspke i zagovara uništenje BiH i koji, što je također vrlo bitno, u trenucima dok rat bjesni u Ukrajini, a kompletan zapadni svijet nameće oštre sankcije Rusiji, na predizbornim teferičima SNSD-a  ispod Putinovih slika reve u mikrofon narodnjačke pjesme.

A kada vam, sve uz čvrsti zagrljaj Dragana Čovića, najgrlatiji borac za treći entitet dobije oličenje u veličatelju ratnih zločinaca, negatoru genocida i putinisti, koji još sve to pravda ciljem da uništi BiH kao državu, boljeg argumenta protiv trećeg entiteta ne možete imati, ni pred Bogom ni pred zapadnim silama

Da stvar bude gora, u zalaganju za treći entitet i navodnoj pomoći Hrvatima, argumenti Dodika istovjetni su onim probosanske pozicije, a to je da će treći entitet voditi u slabljenje BiH i u konačnici njen raspad.


A kada vam, sve uz čvrsti zagrljaj Dragana Čovića, najgrlatiji borac za treći entitet dobije oličenje u veličatelju ratnih zločinaca, negatoru genocida i putinisti, koji još sve to pravda ciljem da uništi BiH kao državu, boljeg argumenta protiv trećeg entiteta ne možete imati, ni pred Bogom ni pred zapadnim silama od čije će volje  budući preustroj BiH i ponajviše zavisiti.

Zato, umjesto nerviranja, odgovaranja i suprotstavljanja, pružimo Dodiku punu podršku u njegovoj borbi za treći entitet i omogućimo toj ideji da zajedno s laktaškim vođom uskoro odleti na smetljište historije.


O položaju Hrvata u BiH te nužnom preustroju Federacije, bošnjački i hrvatski predstavnici svakako će uskoro morati sjesti za stol i pronaći rješenje prihvatljivo za obje strane, što svakako isključuje stvaranje novih etničkih federalnih jedinica u BiH.