petak, 9. siječnja 2015.

Pos'o dobar, a para laka: Osam svetih pravila kako se uhljebiti na budžetske jasle...


Klipan si koji je studirao deset godina, no  skoro ništa ne znaš, ništa te ne interesuje i nesposoban si za bilo kakav ozbiljan rad? Ne želiš robovati poslodavcu za mizernu nadnicu,  razbijati glavu brigama i misliti na egzistenciju? Cilj ti je ostatak života provesti u razbibrigi i uživanju u udobnom životu koji neće zahtijevati težak rad i trud? Imamo idealan posao za tebe – budžetlija!

Uhljebljivanje je dobro poznata i stara tradicija koju sve bh. vladajuće garniture dobro primjenjuju na svim nivoima, od stvaranja raznih nepotrebnih agencija za istraživanje nuklearne energije (!), preko organizacije lokalne uprave, gradova i općina, do mjesta članova uprava, savjetnika i članova nadzornih odbora u javnim i državnim firmama. U administraciji u našoj državi radi blizu 200.000 fanatičnih stranačkih vojnika i zaposlenje u nekoj od državnih institucija i firmi te automatski čini pivilegovanim pripadnikom gornjeg, vladajućeg sloja društva kojem je ostatak stanovništva na usluzi – od šalteruše do načelnika opštine - ti si taj kojem dolaze na noge, od koga zavise i ko drži njihovu sudbinu u svojoj šaci. Za razliku od nesretnika koji čame na birou i prinuđeni su mukotrpno raditi za 500 KM, ti za njihov novac dobijaš sigurno radno mjesto, visoku i redovnu platu, plaćene doprinose, mnoštvo neradnih dana, duge godišnje odmore te posao koji zahtijeva malo ili nimalo rada i daje ti priliku za dugoročno udoban i bezbrižan život.

Prošli su izbori, formiraju se nove vlasti na svim nivoima i sada je pravo vrijeme da i ti nađeš mjesto pod suncem u nekoj od hiljada opština, kantona, agencija, firmi... Iako se u javnosti može čuti da će od ove godine početi da se smanjuje broj zaposlenih u javnoj upravi ili da nema dovoljno novca u budžetu za toliki broj uhljeba (eto, kao problem poreze povećati), znaj da su to tek puke zlonamjerne glasine i špekulacije, jer kao što bi toEinstein (još davno) utvrdio: „Samo su rast javne potrošnje i administracije u BiH, ljudska glupost i svemir beskonačni, iako samo za ovo zadnje nisam siguran!“

Ako nemaš amidžu kao visokopozicioniranog kadra neke od vladajućeg stranaka, put ka uhljebljenju bit će dug, težak i mukotrpan, no u potpunosti će se isplatiti kada napokon jednog dana osjetiš čar kožne fotelje u nekoj od državnih institucija. Ipak, prije toga morat ćeš proći kroz nekoliko nužnih koraka:

Korak prvi: Učlani se u stranku

Još uvijek nisi član nijedne stranke? Pa šta čekaš?! Smjesta otiđi do sjedišta stranke u svom opštinskom odboru i učlani se. Ali pazi, učlaniti se trebaš u neku od vladajućih stranaka koje će u narednom periodu obnašati vlast, jer se samo preko njih dolazi do ostvarenja sna o uhljebljivanju na budžet. Prilikom učlanjivanja u stranku nemoj se voditi ideološkim i programskim principa, jer našim političkim opcijama je to svakako špansko selo.

Korak drugi: Moral ostavi kod kuće

Ako si osoba visokih moralnih vrijednosti koja drži do principa, ne učlanjuj se u stranku, ne traži uhljebljenje. To nije posao za tebe. Ako želiš postati budžetlija, morat ćeš zaboraviti na svako dostojanstvo i samopoštovanje, biti spreman lagati, varati, ogovarati, podmetati, znati se uvijek pravoj osobi uvući tamo gdje treba, a u ostvarivanju svog cilja - sva sredstva moraš smatrati opravdanim. Jesi li spreman na to?

Korak treći: Ne stvaraj neprijatelje

Prilikom upuštanja u čari stranačkog života neophodno je biti fin sa svima. I kad kažemo sa svima, doslovno mislimo – SA SVIMA! Za tvoje dalje napredovanje i uhljebljenje poželjno je da svakom članu s kojim se susrećeš, on naloženog klinca koji je došao da mijenja svijet do prefriganog predsjednika opštinskog odbora koji je već davno prošao sve muke koje te čekaju, pokazuješ uvijek nasmijano lice i dobru volju, biti raja i dio tima, jedan od onih s kojim će se identifikovati i kome će biti spremni omogućiti što brže i uspješnije napredovanje u stranačkoj hijerarhiji.

Naravno, ti znaš da se do pozicija i uhljebljenja dolazi samo preko onih najviše rangiranih članova stranke, te da ti obični članovi predstavljaju smrtne neprijatelje i konkurenciju koja je tu s jednakim ciljem kao i ti. No baš zbog toga, prema njima se odnosi uvijek ljubazno i fino, neka steknu lažnu sliku da si im prijatelj i saveznik. No, kada ti to bude u interesu, iskoristi prvu priliku koja ti se pruži da im zabiješ nož u leža i otarasiš ih se.

Korak četvrti: S funkcionerima najbolji

Put kojim se dolazi do uhljebljena na budžetu vodi kroz debela crijeva znanih i neznanih stranačkih rukovodilaca i ljudi od bilo kakve moći, dakle svih pojedinaca koji ti mogu bilo direktno ili posredno obezbijediti posao. Ako sa običnim članovima moraš biti fin, funcionere moraš obožavati! Za čovjeka od funkcije u BiH nema udbonijeg osjećaja nego da bude okružen osobama spremnim da mu uvijek ljube dupe. Stoga, ne libi se zasipati ih komplimentima, iskazuj im divljenje i strahopoštovanje, pokažit očaranost svakim njihovim potezom i prijedlogom.... Naprosto, uvjeri ih da u tebi imaju bezrezervnog podanika.

 

Korak peti: Budi aktivan

Od prvog dana učlanjenja u neku od vladajućih stranaka na umu ti kao zvijezda vodilja mora biti kultna rečenica poznatog bh. političara: „Partija je važnija od države!“. Mi bismo rekli – partija je važnija od života! Ne propuštaj sastanke, uvijek se prvi javljaj za obavljanje svih mogućih i nemogućih stranačkih zadataka, na Facebooku svakodnevno kači hvalospjeve o svojoj stranci i njenim udarnim članovima, reži na sve moguće i nemoguće političke protivnike, svaki potez tvoje stranke budi spremni fanatično i bezrezervno braniti od svih napada i kritičara.

Upamti, nemaš nikakve lične principe, moralna uvjerenja ni ideološke vrijednosti  - zakon i svetinja ti je sve ono što partija i njeno rukovodstvo urade i kažu da je ispravno, makar se to kosilo s onim što su do jučer tvrdili. Za uhljebljenje u državni sektor neophodno je svoje JA zamijeniti sa partijskim MI.

Korak šesti: Ne pametuj

Pun si energije, ideja i želje da doprineseš istinskoj promjeni i poboljšaš svoje društvo? Koga briga! Ako se s tom namjerom učlanjuješ u stranku, ne učlanjuj se, suvišan si, bespotreban i vrlo brzo ćeš sam odustati od političkog aktivizma kad se uvjeriš da kucaš na potpuno pogrešna vrata.

Osobine poželjne i neophodne za uspinjanje u stranačkoj hijerarhiji i u konačnici uhljebljenje u nekoj od državnih institucija jesu poslušnost, podaništvo i sluganstvo. Pokazivanjem pretjeranog znanja, inteligencije, sposobnosti ili, ne daj Bože, spremnosti na razmišljanje vlastitom glavom, u običnim članovim ćeš buditi zavist, prezir i mržnju, u nadređenim paranoičnu sliku budućnosti u kojoj ti sjeditš na fotelji višoj od njihove... Svi će biti protiv tebe i ubrzo ćeš biti POČIŠĆEN!

Stoga, ako imalo sebi želiš dobro, pokaži određenu rječitost i uvjeri ih da nisi baš potpuni tokmak koji će ih blamirati kada ga postave na neku funkciju, no zaboga, ne pametuj, ne ističi se, ne pokazuj bespotrebna znanja!

Korak sedmi: Izjasni se kao Srbin

Jedna od blagodati Saveza budžetskih republika Bosne i Hercegovine je i taj što u njemu postoje konstitutivni narodi, koje mnogim pojedincima omogućuju da samo na osnovu svoje etničke pripadnosti zauzmu najvažnije državne funkcije. Stoga, tvoje uhljebljenje uveliko će olakšati nacionalno izjašnjavanje kao pripadnika jednog od, u tvojoj sredini, manjinskih naroda, što konkurenciju za državne pozicije namijenjene pripadnicima tih naroda uveliko umanjuje.

Ne osjećaj se neugodno i izdajnički što se izjašnjavaš za nešto što nisi. Uhljebljenje je ipak daleko preča i bitnija stvar od nacionalnog identiteta

Korak osmi: Nauči igrati pasijans

Nakon što si dokazao svoju vjernost, bio aktivan, efikasno eliminirao svoju konkurenciju i uspio se nadređenim zavući 'tamo gdje treba', ispunio si sve potrebne uslove za uhljebljenje. Ti si jedan, a opština, ministarstava, agencija i firmi ima na stotine, te će se već negdje izmisliti za tebe novo radno mjesto. Međutim, prije početka „rada“ na novom radnom mjestu, bilo bi dobro da naučiš igrati pasijans ili neku drugu društvenu igru. Dani u kancelariji znaju biti nesnosno dosadni i monotoni, sve vijesti koje su te zanimale na 112 regionalnih portala si već pregledao, te bi bilo dobro da nađeš neku zanimljivu video igru ili zanimaciju koja će ti pomoći da lakše prebrodiš dosadne budžetske dane.
 
No mimo dosade kao velike tegobe koja muči mnoge uposlenike na budžetu i nerijetko im uzrokuje brojne psihičke probleme, posao je dobro plaćen i siguran, gubitak posla je moguć samo u slučaju silaska tvoje stranke s vlasti, a i to ako si na višoj funkciji, slobodni dani su učestali, godišnji odmori dugi, a život postaje bezbrižan i udoban. Na kraju uviđaš da je incijacija koju si morao proći u stranačkoj hijerarhiji bila i više nego vrijedna žrtve i sa slatkim sažaljenjem gledaš onu armiju nesretnika koji crnče u privatnom sektoru za mizernu nadnicu da bi tebi obezbijedili platu, i još ti moraju dolaziti na noge, jer ti si sada vlast. Uz dosljedno slijeđenje navedenih pravila i pravi odabir političkih moćnika u čijem ćeš unutrašnjim organima realizovati svoju političku ambiciju, jednog dana možda doguraš i do ministra.


Ukoliko ti se pak navedeni koraci koje moraš proći kako bi se uhljebio na budžetske jasle čine previše napornim i nedostojnim, nema razloga da se sekiraš... Uvijek se možeš učlaniti ili osnovati neku nevladinu organizaciju. No, o tome nekom drugom prilikom.

Nema komentara:

Objavi komentar